PV Panelen

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. AC Modules maakt gebruik van zonnepanelen bestaande uit multi- (poly-) en monokristallijn silicium zonnecellen. Dunne film PV panelen van bijvoorbeeld Sharp (dunne film silicium), First Solar (CdTe) of Solar Frontier (CIGS) zijn niet compatibel met de huidige micro-omvormers, ook omdat deze panelen nog een niche markt vormen.

Multikristallijne panelen bestaan uit vierkante zonnecellen, monokristallijne panelen bestaan uit afgeronde cellen (pseudo-square) die vaak een iets hogere efficiëntie hebben. Een en ander heeft te maken met het maakproces van de silicium wafers die gebruikt worden als basis voor de zonnecelproductie. De verschillen zie je ook vaak terug in de prijs.

Doordat er nog steeds veel spreiding is in de efficiëntie van geproduceerde zonnecellen worden deze gesorteerd (binning) op stroom en worden soortgelijk presterende cellen gecombineerd per module. Hierdoor heb je een range van beschikbare vermogens van 1 type zonnepaneel van bijvoorbeeld 230 tot en met 250 Wp. Watt-peak (Wp) staat voor het vermogen wat een paneel levert onder standaard test condities (STC) die gebruikt worden tijdens het testen van de panelen. Het AM1.5 spectrum van zonlicht wordt dan gebruikt wat overeenkomt met een heldere dag waarbij de zon 48 graden ten opzichte van loodrechte inval staat (relevanter voor Nederland/Europa dan loodrecht).

De modules worden standaard voorzien van aluminium frames waarbij er ook gekozen kan worden voor zwart geanodiseerde frames waarbij dan ook een zwart backsheet wordt gebruikt wat een aantrekkelijker voorkomen heeft. Hieronder voorbeelden van verschillende typen kristallijn silicium zonnepanelen die allen compatibel zijn met micro-omvormers.